Doğu’nun “Beyaz altını pancar” üreticisini sevindirdi

Doğu'nun "Beyaz altını pancar" üreticisini sevindirdi

 Doğu’nun “Beyaz altını pancar” üreticisini sevindirdi

22.10.2020 - 12:36

Güncelleme : 22.10.2020 - 12:36
-- 889 kişi okudu

Türkiye’deki şeker fabrikalarında şeker imalatı için pancar yetiştiren üreticiler hasada başladı. Patnos’ta özel makinelerle hasat yaptıktan sonra Ağrı Şeker Fabrikası’na teslim eden şeker pancarı üreticileri hummalı bir çalışma yürütüyor.

Patnos Ziraat Odası Başkanı Hakan Hakverdi, “Patnos olarak şeker pancarı hasadında sezonu açtık. Şükürler olsun ki şuanda iyi rekoltemiz var. İlçemizde sulu alanda en iyi tarım şeker pancarı üretilerek yapılıyor. İlçemizin coğrafik özelliğinden kaliteli şeker pancarı üretimi yapılıyor. Dolayısıyla buda şeker üretiminde Patnos şekerinin kalitesini ortaya koyarak marka haline geliyor. Şeker pancarı üretiminde çiftçimizin yüzünün gülmesi bizlerinde yüzlerinin gülmesine neden oluyor.Rabbim çiftçimize bereketli ve bol ürün versin.

Hakverdi, pancar çiftçimizin yanındayız. İlçemize en büyük girdiyi onlar sağlayacak. Toplamda 24 bin 600 dönüm olarak belirlenen ekim sonucu 55 milyon TL.’lik bir girdiyi ilçemize kazandıracaklar. 24 bin 600 dönüm ekilen şeker pancarın’da dönüm başına 6-7 ton verim bekliyoruz.Bu da Patnos için 160 bin ton şeker pancarı demektir.

2020 yılı için Patnos ilçemize verilen kota 140 bin ton idi. Milletvekilimiz Ekrem Çelebi’nin girişimleri sonucu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Mücahit Alkan ile yapmış olduğumuz görüşmelerde 140 bin ton olan kotamız 180 bin tona çıkarılmış ve Ç.K.S. kaydı olmadan çiftçimizin ektiği ürün elinde kalmadan direk fabrikaya taşınacaktır dedi.

Pancar üretici çiftçi Sinan Dönmez, bu sene 250 hektar pancar ektik. Nisan ayında başlayan hummalı çalışmamızın sonucunda bu ay söküm yapacağız. Dönüm başına 6-7 ton ürün alacağız. Geçen sene yaşanan kuraklık ve yaprak kurdu hastalığı nedeniyle dönüm başına 4-5 ton ancak verim alabildik ve sezonu el ele baş başa bitirdik. Bu sene Rabbime şükürler olsun yağışlı bir sezon geçirdik. Dönümde 6-7 ton ürün alıyoruz. Bu da verdiğimiz emeğin karşılığı olarak bizleri üreticileri memnun ediyor dedi.

Çiftçi Dönmez, pancar bir çiftçi için çok zor bir ekindir. Nisan ayında başladığımız serüvenimiz Ekim ayında son buluyor. Tarla sürmek, tohum ekmek, çapalamak, ilaçlamak, gübrelemek ve kaldırma işlemlerinin ardından “Doğu’nun Beyaz altını” olarak adlandırılan ürünümüz pancar’ın serüveni burada bitiyor. Çıkarılan pancar toplama merkezine götürülerek yetkililere teslim ediliyor dedi.

Dönmez, bu sene geçen seneye göre 3 kat fazla ürün elde ettik. Verdiğimiz emeğin karşılığını aldık. Rabbim hiç bir çiftçinin ve benim emeğimizi boşa vermesin. Ektiğimiz ekinde gübresinden yakıtına, tohumundan avansına kadar bizleri destekleyen Devletimizden Allah razı olsun. Devlet’ten aldığımız destek olmaz ise ne ekim yapabilirdik nede ürünümüzü pazarlayabilirdik dedi. İ.E.S.

YORUMLAR
Bir Yorum Yapın